Լրահոս
Օրվա լրահոսը

Սննդային թունավորումներին դիմակայելու խորհուրդներ

Օգոստոս 19,2016 17:57

«Զարկերակ» մամուլի ակումբում լրագրողների հետ հանդիպմանը բժիշկ-գաստրոէնտերոլոգ Մարիաննա Մալխասյանը որոշ խորհուրդներ տվեց, թե ինչպես դիմակայել սննդային թունավորումներին:

Նա նշեց. «Ամենատարածված խնդիրը սննդային թունավորումներն են, մարսողական համակարգի խանգարումները, որը պայմանավորված է անորակ սննդամթերքով ու ըմպելիքներով: Ախտանշանները կարող են լինել՝ ընդհանուր թուլություն, մարմնի ջերմաստիճանի բարձրացում, աղիների գործունեության խանգարում: Այս երևույթները կարող են պահպանվել մեկից երեք օր, իսկ ընդհանուր թուլությունը կարող է տևել մինչև յոթ օր»:

Մասնագետն այս դեպքում խորհուրդ է տալիս անհապաղ դիմել բժշկի. «Տնային պայմաններում նման ախտանիշների դեպքում պետք է սպասել 24 ժամ, ընդունել 2-3 լիտր հեղուկ`ջրի տեսքով: Եթե հիվանդները չունեն սիրտ-անոթային համակարգի և երիկամների խնդիրներ, ապա ցանկալի է օգտագործել եռացրած սառեցրած ջուր, ակտիվացված ածուխ: Հակացուցված է օգտագործել ալկոհոլ, գազավորված ըմպելիքներ և կոնսերվացված սնունդ»:

Բժիշկ-գաստրոէնտերոլոգի հավաստմամբ` սննդային այս թունավորումների հիմնական թիրախում ծերերը, մանկահասակ երեխաները, կերակրող մայրերն ու հղի կանայք են:

Մարիաննա Մալխասյանը խորհուրդ է տալիս խուսափել սնկերից, կաթնամթերքից, ցանկալի է օգտագործել միրգ, բանջարեղեն, կարելի է նաև մսամթերք:

Մասնագետը խորհուրդ է տալիս նաև ճաշատեսակները երկու օրից ավելի չպահել, մրգերն ու բանջարեղենները կարելի է պահել մինչև մեկ շաբաթ:

Տաթև ՀԱՐՈՒԹՅՈՒՆՅԱՆ

Համաձայն «Հեղինակային իրավունքի եւ հարակից իրավունքների մասին» օրենքի՝ լրատվական նյութերից քաղվածքների վերարտադրումը չպետք է բացահայտի լրատվական նյութի էական մասը: Կայքում լրատվական նյութերից քաղվածքներ վերարտադրելիս քաղվածքի վերնագրում լրատվական միջոցի անվանման նշումը պարտադիր է, նաեւ պարտադիր է կայքի ակտիվ հղումի տեղադրումը:

Մեկնաբանություններ (0)

Պատասխանել

Օրացույց
Օգոստոս 2016
Երկ Երե Չոր Հնգ Ուրբ Շաբ Կիր
« Հուլ   Սեպ »
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031