Լրահոս
Օրվա լրահոսը

Հակաքաղցկեղային ազդեցություն և ոչ միայն․ բրոկկոլին՝ առողջ սննդի կարևոր բաղադրամաս

Նոյեմբեր 17,2022 09:30

Բրոկկոլիի օգտակար հատկությունների մասին բազմիցս խոսվել է․ այս կաղամբազգին վիտամինների, հանքանյութերի և հակաօքսիդանտների հարուստ աղբյուր է, սակայն մեր ուշադրությունն այսօր կկենտրոնացնենք բրոկկոլիի՝ հակաքաղցկեղային ակտիվության վրա, որն ունի այս մշակաբույսը սուլֆորաֆանի, բնական օրգանական ծծմբի և այլ միացությունների շնորհիվ:

Սուլֆորաֆանն օրգանական բուսական միացություն է, որն ունի հակաքաղցկեղային և հակաբակտերիալ ազդեցություն։ Սուլֆորաֆանն առաջանում է գլյուկորաֆանինից, որն ամենից շատ պարունակվում է կաղամբազգիների՝ բրոկկոլիի, ծաղկակաղամբի կազմում։

Ուսումնասիրությունները ցույց են տվել, որ սուլֆորաֆանը.

  • Նպաստում է բջիջների նորմալ կենսագործունեությանն ու բաժանմանը, ունի իմունախթանիչ ազդեցություն։
  • Ապոպտոզ (բջջի կենսաբանորեն ծրագրավորված մահ) է առաջացնում հաստ աղիքի, շագանակագեղձի, կրծքագեղձի, թոքերի քաղցկեղի բջիջների համար։
  • Նպաստում է օրգանիզմի դետոքսիկացիային։
  • Նվազեցնում է օրգանիզմում բորբոքման մարկեր համարվող C- ռեակտիվ սպիտակուցի մակարդակը:
  • Օգնում է նվազեցնել ճարպակալման վտանգը։
  • Պայքարում է աղիքային բակտերիաների որոշ տեսակների դեմ։
  • Իջեցնում է գլյուկոզայի մակարդակը դիաբետով հիվանդների մոտ։
  • Պայքարում է լյարդի ոչ ալկոհոլային ճարպային հիվանդության դեմ։

Բրոկկոլիի՝ առողջությանը նպաստող այլ միացությունները

Բացի սուլֆորաֆանից, բրոկկոլին պարունակում է մի քանի այլ առողջարար սննդանյութեր և միացություններ, այդ թվում՝

  • Բջջանյութ, որը բարելավում է աղիների միկրոֆլորան, ինչի շնորհիվ լավանում է իմունիտետի աշխատանքն ու նվազում բորբոքային հիվանդությունների զարգացման վտանգը։
  • Ֆենոլային միացություններ, ներառյալ ֆլավոնոիդներ և ֆենոլաթթուներ, որոնք ազատ ռադիկալները և բորբոքային գործընթացները չեզոքացնող հատկություն ունեն։
  • Նիկոտինամիդ մոնոնուկլեոտիդ կոչվող ֆերմենտ, որը կապվում է միտոքոնդրիումների առողջության և էներգիայի փոխանակության հետ:

Սակայն պատրաստելիս բրոկկոլիի օգտակար հատկությունները պահպանելու պարզ կանոններ կան։

Բրոկկոլին եփեք գոլորշու վրա 3-4 րոպե՝ սուլֆորաֆանի քանակը մեծացնելու համար, կամ եթե խաշում եք անմիջապես ջրում կապ պատրաստում միկրոալիքային վառարանում, ապա այդ գործընթացը պետք է տևի ընդամենը 1 րոպե։

Եթե նախընտրում եք բրոկկոլին ուտել հում վիճակում, ապա ընտրեք մատղաշ ծիլերը, որոնց կազմում հակաքաղցկեղային միացությունների, ներառյալ՝ սուլֆորաֆանի պարունակությունն ավելի շատ է։

Պատրաստեց Մարինե ԱԼԵՔՍԱՆՅԱՆԸ

Համաձայն «Հեղինակային իրավունքի եւ հարակից իրավունքների մասին» օրենքի՝ լրատվական նյութերից քաղվածքների վերարտադրումը չպետք է բացահայտի լրատվական նյութի էական մասը: Կայքում լրատվական նյութերից քաղվածքներ վերարտադրելիս քաղվածքի վերնագրում լրատվական միջոցի անվանման նշումը պարտադիր է, նաեւ պարտադիր է կայքի ակտիվ հղումի տեղադրումը:

Մեկնաբանություններ (0)

Պատասխանել

Օրացույց
Նոյեմբեր 2022
Երկ Երե Չոր Հնգ Ուրբ Շաբ Կիր
« Հոկ   Դեկ »
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930