Լրահոս
Փլուզում
Օրվա լրահոսը

Հոգալ լյարդի, նյարդերի մասին՝ ձու ուտելով․ խոլինը՝ առողջության համար կարևոր սննդանյութ

Հունվար 30,2021 23:00

Խոլինի վերաբերյալ գրավոր առաջին տեղեկությունը թվագրվում է 1862 թ․-ին, երբ գերմանացի քիմիկոս Ադոլֆ Շթրեքերը բացահայտեց, որ լեցիտինը տաքացնելիս քիմիական նոր նյութ է ձևավորվում, որը քիմիկոսը խոլին անվանեց։

3 տարի անց բժիշկ ու դեղագործ Օսկար Լիբրեյխը մարդու գլխուղեղում հայտնաբերեց մի նոր մոլեկուլ, որն անվանեց «նեյրին», որը, ինչպես պարզվեց հետագայում, նույնական է խոլինին:
Սակայն որպես առողջության համար անփոխարինելի սննդանյութ խոլինի մասին խոսվեց միայն 1998 թ․-ին։

Շատերին դեռևս հայտնի չէ խոլինի կենսաբանական կարևորությունը, և այն այնքան էլ մեծ «ժողովրդականություն» չի վայելում որպես սննդանյութ, սակայն անհրաժեշտ է օրգանիզմի օպտիմալ կենսագործունեության համար։

Ադոլֆ Շթրեքեր

Խոլինը կարևոր նշանակություն ունեցող սննդանյութ է, որը, թեև վիտամին չէ, սակայն հաճախ գիտնականների կողմից դասվում է B խմբի վիտամինների շարքում, քանի որ իր գործառույթներով շատ նման է այդ խմբի վիտամիններին։ Biology Online-ի բնորոշմամբ վիտամինը «ցածր մոլեկուլային քաշով օրգանական միացություն է, որն անհրաժեշտ է օրգանիզմի նորմալ աճի ու մետաբոլիկ գործընթացների համար և անհրաժեշտ է շատ քիչ քանակությամբ»։ Քանի որ օրգանիզմի կողմից լյարդում որոշակի քանակությամբ խոլին արտադրվում է, այն չի դասակարգվում որպես վիտամին։

Օպտիմալ կենսագործունեության համար օրգանիզմին անհրաժեշտ են ճարպալույծ և ջրալույծ վիտամիններ։ Ճարպալույծ վիտամինները պահպանվում են ճարպային հյուսվածքում և լյարդում։ Դրանք A, D, E և K վիտամիններն են։ Ջրալույծ վիտամինները պահպանելն այնքան էլ հեշտ չէ, իսկ դրանց ավելցուկը սովորաբար օրգանիզմից դուրս է գալիս մեզի միջոցով։ Ջրալույծ վիտամիններ են С-ն և В խմբի բոլոր վիտամինները։

Խոլինը պարունակվում է սննդի ինչպես ճարպալույծ, այնպես էլ ջրալույծ միացություններում․ այն ներծծվում է բարակ աղիքում և ամբարվելով լյարդում՝ մասնակցում է բջջային թաղանթների ստեղծմանը։

Օրգանիզմը բավարար քանակով խոլին չի արտադրում իր բոլոր պահանջմունքները բավարարելու համար։ Հետևաբար այն պետք է ստանալ սննդի միջոցով։

Թեև խոլինի անբավարարությունը առողջ երեխաների ու մեծահասակների մոտ ընդգծված ախտանշաններ չի առաջացնում, վերջինիս պակասը կարող է կապված լինել նյարդաբանական խանգարումների, լյարդի հիվանդությունների հետ։

Հետազոտողները համարում են, որ խոլինի օգտագործման բարձր մակարդակը մի շարք առավելություններ ունի՝ ներառյալ սիրտ-անոթային հիվանդությունների վտանգի նվազեցումը, լյարդի ոչ ալկոհոլային ճարպային հիվանդության կանխարգելումն ու կրծքագեղձի քաղցկեղի ռիսկի նվազեցումը 24%-ով։

Խոլինը, ըստ երևույթին, լյարդի ոչ ալկոհոլային ճարպային հիվանդության զարգացման առանցքային գործոններից է։

Վերոնշյալից բացի խոլինն օրգանիզմում մասնակցում է մի շարք այլ գործառույթների իրագործմանը․

Պտղի առողջ զարգացում– Խոլինն անհրաժեշտ է նյարդային խողովակի պատշաճ փակման, պտղի գլխուղեղի և տեսողության զարգացման համար։ Հետազոտությունները ցույց են տվել, որ այն երեխաները, որոնց մայրերը բավական քանակությամբ խոլին են ստացել, ավելի լավ հիշողություն ունեն։ Խոլինի պակասը բարձրացնում է վաղաժամ ծննդաբերության, ծնվելիս ցածր քաշի, պրեէկլամպսիայի վտանգը։

Ֆոսֆոլիպիդների սինթեզ– Առավել տարածված Ֆոսֆոլիպիդ է համարվում ֆոսֆատիդիլխոլինը՝ լեցիտինը, որից կազմված է բջջային թաղանթների 40-ից 50 տոկոսը և լիպոպրոտեինների ու լեղու ֆոսֆոլիպիդների 70-ից 95 տոկոսը։

Նյարդային համակարգի գործունեություն– խոլինն անհրաժեշտ է ացետիլխոլինի արտադրության համար․ այդ նեյրոհաղորդիչը մասնակցում է մկանների, սրտի աշխատանքում, ինչպես նաև հիշողության առողջ գործառույթի համար։

Բջիջների միջև ինֆորմացիայի փոխանակում– Խոլինը միջբջջային հաղորդակցության համար անհրաժեշտ միացությունների արտադրմանը նպաստող գործոններից է։

Նյութափոխանակություն, ճարպային փոխանակություն- Խոլինն անհրաժեշտ է լյարդից խոլեսթերինի դուրսբերման համար․ խոլինի անբավարարությունը կարող է հանգեցնել ավելորդ ճարպի ու խոլեսթերինի կուտակման։

ԴՆԹ-ի սինթեզ– Խոլինը, ինչպես և ֆոլաթթուն ու վիտամին B12- ը, օգնում է ԴՆԹ-ի սինթեզման գործընթացին։

Մտավոր գործառույթի բարելավում- Հետազոտությունները հաստատում են խոլինով հարուստ սննդակարգի և ճանաչողական գործառույթի բարելավման միջև կապը։

Ինչ քանակությամբ է խոլինը մեզ անհրաժեշտ

Խոլինի՝ օրական խորհուրդ տրվող նորման կանանց համար կազմում է 425 մգ, տղամարդկանց համար՝ 550 մգ, երեխաների համար՝ 250 մգ։

Սակայն պետք է հաշվի առնել այն հանգամանքը, որ ճարպերով հարուստ սննդակարգի դեպքում լյարդին ավելի մեծ քանակով է խոլինն անհրաժեշտ։ Խոլինը հատկապես կարևոր է՝

  • հղի կանանց․
  • մարզիկների,
  • դաշտանադադարի շրջանում գտնվող կանանց,
  • ալկոհոլը չարաշահող մարդկանց,
  • ինչպես նաև վեգանների համար։

Վեգանները, քանի որ չեն օգտագործում խոլինով հարուստ մթերքներ, կարող են լրացնել օրգանիզմում խոլինի պակասը սննդային հավելումների օգնությամբ։

Որ մթերքներն են հարուստ խոլինով

1970-ական թթ․ շատ բժիշկներ էին իրենց պացիենտներին խորհուրդ տալիս խուսափել ձվից, ձվի դեղնուցից՝ հագեցած ճարպերի ու խոլեսթերինի քանակը նվազագույնի հասցնելու համար։ Իրականում դրանք շատ օգտակար են և ապահովում են օրգանիզմն անհրաժեշտ սննդանյութերով։ Մեկ պինդ խաշած ձուն 113-ից 147 մգ խոլին կարող է պարունակել։

Տավարի լյարդը ևս չափազանց հարուստ է խոլինով․ տավարի լյարդի 100 գ-ը պարունակում է 430 մգ խոլին, որը գրեթե լրացնում է մեծահասակի օրական նորման։

Խոլինով հարուստ այլ աղբյուրներ են սաղմոնը, տնական հավը, կրիլի յուղը, բանջարեղենից՝ բրոկոլին, ծաղկակաղամբն ու ծնեբեկը։

Պատրաստեց Մարինե ԱԼԵՔՍԱՆՅԱՆԸ

Աղբյուր՝ սննդաբան Ջոզեֆ ՄԱՐԿՈԼԱ

Համաձայն «Հեղինակային իրավունքի եւ հարակից իրավունքների մասին» օրենքի՝ լրատվական նյութերից քաղվածքների վերարտադրումը չպետք է բացահայտի լրատվական նյութի էական մասը: Կայքում լրատվական նյութերից քաղվածքներ վերարտադրելիս քաղվածքի վերնագրում լրատվական միջոցի անվանման նշումը պարտադիր է, նաեւ պարտադիր է կայքի ակտիվ հղումի տեղադրումը:

Մեկնաբանություններ (0)

Պատասխանել

Օրացույց
Հունվար 2021
Երկ Երե Չոր Հնգ Ուրբ Շաբ Կիր
« Դեկ   Փետ »
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031