Լրահոս
Օրվա լրահոսը

Սուտ (բրնձով, առանց մսի) տոլմա (տեսանյութ)

Մարտ 13,2022 14:31

Առանց մսի, «սուտ», «յալանչի» կոչվող այս տոլման մեր նախնիները հիմնականում պատրաստել են պահքի շրջանում, սակայն հիմա այն շատ տարածված է որպես սառը նախուտեստ, եւ մատուցում են ցանկացած ժամանակ: Անչափ համեղ է, օգտակար եւ յուրահատուկ: Արեւմտահայերի սիրած կերակուրներից է: Տարբեր տեղերում բաղադրությունը կարող է տարբեր լինել, առաջարկում եմ փորձել այս տարբերակը, որն իրապես անկրկնելի նրբահամ է:

Անհրաժեշտ մթերքները

Նախապես ասեմ, որ հստակ չափաբաժիններ այս ուտեստի համար դժվար է գրել, ամեն ինչ կախված է ձեր ճաշակից եւ նախասիրությունից: Բերված թվերը զուտ կողմնորոշելու նպատակ ունեն:

Խաղողի տերեւ

Բրինձ- 1 բաժակ (նախընտրելի է կլոր բրինձը)

Բուսական յուղ- մոտ 1 բաժակ

Գլուխ սոխ- 2 գլուխ

Սխտոր-4 պճեղ

Պղպեղի մածուկ-1 թեյի գդալ

Տոմատի մածուկ-1 ճաշի գդալ

Տոմատի պյուրե (կամ՝ լեչո, կամ՝ 1:1 չափաբաժնով ջրով բացված տոմատի մածուկ)-1 բաժակ

Ընկույզ-կես բաժակ

Թարմ կանաչիներ-ըստ ճաշակի

Աղ, սեւ, կարմիր պղպեղ-ըստ ճաշակի

Այլ համեմունքներ (օրինակ՝ աղացած քիմիոն, դարչին, բահար եւ այլ միջինարեւելյան համեմունքներ)- ըստ ճաշակի

Կիտրոն-1 հատ

Նռան օշարակ

Պատրաստման եղանակը

Նախ նախապատրաստեք խաղողի թփերը: Եթե պահածոյացված են, պարզապես լվացեք: Եթե սառցախցիկից են, դրեք եռման ջրով լի խորը թասի մեջ մի քանի րոպեով, ապա ջուրը թափեք եւ կրկին լվացեք: Եթե պլաստիկ տարայի մեջ առանց որեւէ հեղուկի չոր-չոր փակված են, պարզապես լվացեք շատ տաք ջրով մի քանի անգամ: Ջրքամեք, պոչիկները հեռացրեք եւ դրեք մի կողմ:

Բրինձը լավ -լվացեք հոսող ջրի տակ: Կաթսայի մեջ առատ ջուր լցրեք, ավելացրեք մեկ ճաշի գդալ աղ: Հենց սկսի եռալ, ավելացրեք բրինձը,  թողեք եփվի 8-10 րոպե, ապա ջրքամեք:

Մինչ բրինձը եփվում է, պատրաստեք սոխեռածը:

Թավայի մեջ լցրեք բուսական յուղ, ավելացրեք մանր կտրատած սոխը, թողեք տապակվի 3-5 րոպե, ավելացրեք մանր կտրատած սխտորը, չոր համեմունքները, կտրատած ընկույզը: Մեկ-երկու րոպե անց ավելացրեք տոմատի մածուկը, պղպեղի մածուկն ու լեչոն կամ տոմատի պյուրեն: Թողեք եփվի մի քանի րոպե, անջատեք, ավելացրեք կտրատած թարմ կանաչիները:

Երբ բրինձն ու սոխեռածը բավականաչափ սառչեն, խառնեք իրար եւ սկսեք փաթաթել ձեր սուտ տոլման:

Տոլմաները շարեք կաթսայի մեջ, որի հատակին շարել եք ամենակոշտ կամ ճղճղված տերեւները: Յուրաքանչյուր շերտի արանքում դրեք կիտրոնի մի քանի շերտ: Վերջում լցրեք մոտ մեկ բաժակ ջուր (կարող եք վերցնել տոմատաջուր), վրան դրեք շուռ տված ափսե, փակեք կափարիչով եւ դրեք մարմանդ կրակին մոտավորապես 20-30 րոպեով:

Սպասեք, որ սառչի, ապա մատուցեք՝ վրան լցնելով նռան օշարակ:

Պատրաստման մանրամասները՝ տեսանյութում

Բարի ախորժակ:

Պատրաստեց Մելանյա ԲԱՐՍԵՂՅԱՆԸ

Համաձայն «Հեղինակային իրավունքի եւ հարակից իրավունքների մասին» օրենքի՝ լրատվական նյութերից քաղվածքների վերարտադրումը չպետք է բացահայտի լրատվական նյութի էական մասը: Կայքում լրատվական նյութերից քաղվածքներ վերարտադրելիս քաղվածքի վերնագրում լրատվական միջոցի անվանման նշումը պարտադիր է, նաեւ պարտադիր է կայքի ակտիվ հղումի տեղադրումը:

Մեկնաբանություններ (0)

Պատասխանել

Օրացույց
Մարտ 2022
Երկ Երե Չոր Հնգ Ուրբ Շաբ Կիր
« Փետ   Ապր »
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031