Լրահոս
Օրվա լրահոսը

«Օսսո բուկո». տավարի միսն՝ իտալական ձեւով

Հունիս 02,2019 12:30

Իտալական Լոմբարդիա գավառի հանրահայտ ուտեստներից է օսսո բուկոն՝ Osso buco, որ թարգմանաբար նշանակում է խոռոչով ոսկոր: Այս ուտեստի «գլխավոր հերոսը» հորթի ծնկամասի լայնակի կտրված միսն է՝ ոսկորի հետ միասին: Ուտեստի եւ մսի այդ տեսակի կտրվածքի անունը նույնն է՝ օսսո բուկո: Այսօր երեւանյան սուպերմարկետներում էլ է հնարավոր գտնել այդ ձեւով կտրված մսակտորներ, ուրեմն ինչո՞ւ չպատրաստել այս շատ համեղ եւ գեղեցիկ տեսքով ուտեստը:

Անհրաժեշտ մթերքները

«Օսսո բուկո» ձեւով կտրված մսակտոր-  3 կտոր

Գազար-2 հատ

Սոխ-1 մեծ գլուխ կամ 2 միջին

Ազատքեղ (քարավուզ)- 2 ցողուն

Ալյուր-1-2 ճաշի գդալ

Աղ, սեւ պղպեղ- ըստ ճաշակի

Դափնու տերեւ-3-4 հատիկ

Բուսական յուղ-4 ճաշի գդալ

Կարագ- 50 գրամ

Տոմատի մածուկ- 2-3 ճաշի գդալ

Սեփական հյութում պահածոյացված լոլիկներ- 6-7 հատիկ, ինչպես նաեւ՝ կես բաժակի չափ հյութը

Սպիտակ գինի- 100-150 մլ

Բանջարեղենի, հավի կամ տավարի արգանակ- 500 մլ

Թարմ մաղադանոս- մի քանի ճյուղ

Պատրաստման եղանակը

Նախ պատրաստեք արգանակը: Ես նախընտրեցի պատրաստել բանջարեղենային արգանակ: Դրա համար վերցրեք մեկ գլուխ սոխ, 2 պճեղ սխտոր, մեկ գազար եւ մեկ ճյուղ ազատքեզ, տեղավորեք փոքր կաթսայում, վրան լցրեք 1 լիտր ջուր եւ եփեք մարմանդ կրակի վրա մոտ կես ժամ: Անջատելուց 10 րոպե առաջ 1 ճաշի գդալ աղ եւ մի քանի ճյուղ մաղադանոս ավելացրեք:

Մսի կտորների վրա աղ եւ պղպեղ արեք, ապա երկու կողմից թաթախեք ալյուրի մեջ:

Բուսական յուղն ու կարագը հալեցրեք ծանր եւ խորը թավայի մեջ: Մսակտորները երկու կողմից տապակեք՝ յուրաքանչյուր կողմից 3-4 րոպեի չափ՝ միջին կրակով:

Հանեք, դրեք մի կողմ, իսկ թավայի մեջ ավելացրեք եւս 1-2 ճաշի գդալ բուսական յուղ եւ տապակեք լավ լվացած ու խորանարդիկներով կտրատված սոխը, ապա՝ գազարն ու ազատքեղը:

Բանջարեղենները մոտ 10 րոպե տապակելուց հետո ավելացրեք տոմատի մածուկն ու սեփական հյութում պահածոյացված լոլիկները: Խառնեք, թողեք եփվի եւս 5 րոպե:

Մսի կտորները հետ դրեք թավայի մեջ, ավելացրեք սպիտակ գինին, թողեք 10-15 րոպե եփվի, որից հետո ավելացրեք բանջարեղենի արգանակը, ծածկեք կափարիչով, ցածրացրեք կրակը եւ թողեք եփվի մոտ 2 ժամ:  Անջատելուց կես ժամ առաջ ավելացրեք չորացրած կանաչիներ՝ ուրց, հազրեվարդ կամ ծիթրոն, ինչպես նաեւ դափնու տերեւ:

Կես ժամ էլ եփվելուց հետո անջատեք, թողեք մնա եւս կես ժամ, որից հետո կարող եք մատուցել՝ վրան կտրատած թարմ մաղադանոս ավելացնելով:

Մատուցեք բրնձի կամ մակարոնեղենի հետ, կամ պարզապես թարմ հաց դրեք կողքը:

 

Բարի ախորժակ:

Պատրաստեց Մելանյա ԲԱՐՍԵՂՅԱՆԸ

 

 

 

Համաձայն «Հեղինակային իրավունքի եւ հարակից իրավունքների մասին» օրենքի՝ լրատվական նյութերից քաղվածքների վերարտադրումը չպետք է բացահայտի լրատվական նյութի էական մասը: Կայքում լրատվական նյութերից քաղվածքներ վերարտադրելիս քաղվածքի վերնագրում լրատվական միջոցի անվանման նշումը պարտադիր է, նաեւ պարտադիր է կայքի ակտիվ հղումի տեղադրումը:

Մեկնաբանություններ (0)

Պատասխանել

Օրացույց
Հունիս 2019
Երկ Երե Չոր Հնգ Ուրբ Շաբ Կիր
« Մայիս   Հուլ »
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930