Լրահոս
Օրվա լրահոսը

Ավելուկով ապուրը` ոչ միայն խոցի, գաստրիտի, այլեւ շաքարային դիաբետի դեպքում

Ապրիլ 10,2017 12:30

Հին հայկական բուժիչ ճաշատեսակներից է ավելուկով ապուրը` «Տորմեկադուռ»-ը: Այն ոչ միայն համեղ է, այլեւ խիստ բարերար ազդեցություն է թողնում ստամոքսային հիվանդությունների` գաստրիտի, խոցի, այրոցի, ենթաստամոքսային բորբոքումների ժամանակ: Ինչպես նաեւ շաքարային դիաբետի դեպքում, արագ անցկացնում է գլխացավը:

Անհրաժեշտ է: Ավելուկ չոր-հյուսած` 1 կապ, գլուխ սոխ` 200 գրամ, բոված ալյուր` 40 գրամ, ձու` 1 հատ, մաղադանոսի կոթ` 40 գրամ, եփած խոշորահատիկ ձավար` 100 գրամ, գետնախնձոր` 100 գրամ, աղ, վայրի ծոթրին` 3 գրամ, մաքրած ընկույզ` 20 գրամ:
Պատրաստման եղանակը: Ավելուկը լավ լվանալուց հետո լցնել կաթսայի մեջ, ավելացնել 3 լիտր ջուր եւ դնել կրակին: Մոտ 2 րոպե եռացնելուց հետո քամել, ջուրը թափել, փոխարենը լցնել թարմ ջուր՝ նույն չափով: 5 րոպե եռացնելուց հետո ավելացնել եփված ձավարը, կտրատած գետնախնձորը, մաղադանոսի կոթերը, ապա` բոված ալյուրից պատրաստված խյուսը, աղը` ըստ ճաշակի, վայրի ծոթրինը, մաքրած ընկույզը, հարած ձուն:

Բացի այդ, առավել օգտակար է ապուրը պատրաստել լայնատերեւ ավելուկի թարմ տերեւներով: Այս պարագայում ավելուկի քանակությունը` 500 գրամ, մնացածը` նույն ձեւով:

Ճաշատեսակը՝ ըստ հայկական հնագույն խոհանոցի մասնագետ Սերգեյ Հունանյանի:

 

Պատրաստեց
ԱՆՈՒՇ ՄԱԹԵՎՈՍՅԱՆԸ

«Առավոտ»

08,04.2017

Համաձայն «Հեղինակային իրավունքի եւ հարակից իրավունքների մասին» օրենքի՝ լրատվական նյութերից քաղվածքների վերարտադրումը չպետք է բացահայտի լրատվական նյութի էական մասը: Կայքում լրատվական նյութերից քաղվածքներ վերարտադրելիս քաղվածքի վերնագրում լրատվական միջոցի անվանման նշումը պարտադիր է, նաեւ պարտադիր է կայքի ակտիվ հղումի տեղադրումը:

Մեկնաբանություններ (0)

Պատասխանել

Օրացույց
Ապրիլ 2017
Երկ Երե Չոր Հնգ Ուրբ Շաբ Կիր
« Մար   Մայիս »
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930